måndag 15 oktober 2012

William Morris

 
En revolution inom dekoration
Nu när det inreds med mönstrade tyger och tapeter som aldrig förr, inleds en stor Morris explosion världen över. Äntligen vågar allt fler människor att inreda med mera färger och mönster. De mönster som William Morris skapade på 1800-talet får nytt liv idag och smyckar över 1000 tals hem världen över.









Mönstren har följ med igenom generationer. Även jag är uppvuxen med en soffa klädd i det kända Morris tyget Golden Lily i originalfärgen orange och brunt, som min mormor klädde under sin glans dagar.
 
Under förra året 2011 fyllde Morris & Co 150 år. Då bjöd Frank & Cordinata in till en kvällsvisning av den ny lanserade tapet och tyg kollektion från Morris & Co. I samband med det höll Michael Parry en inspirerande och intressant föreläsning om Williams Morris liv och skapandet och uppbyggnaden av ”The Firm”. Det fanns en rad trogna vänner bakom denna konstnärssjäl. De upphöjde hantverkare till status av konstnärer.

William Morris mannen som älskade att skapa och levde för att skapa.

William Morris 1834-1896

The luxury of taste

Hans livsfilosofi var att han ville skapa vackra föremål med god kvalitet som skulle vara tillgänglig för alla och inte bara de rika. Då hans handgjorda verk blev mycket dyrbara och exklusiva var det svårt att konkurera med de maskintillverkade alternativen.

Han var en mångsysslare som arbetade med många olika material. Han gjorde fantastiska väggobelänger, möbler, glaskonst och mycket mer.
 

I trycken kan man se en storartad skaparglädje då mönstren är fantasifulla med en otrolig detaljrikedom. Man blir aldrig ”mätt” av att titta, man får själv en sådan skaparlust och ”ha begär”

Idag ligger Morris & Co i samma koncern som Sanderson. Mönsterarkivet hanteras varsamt för att bevara den traditionella, gångbara designen med en klassisk färgskala med några moderna inslag.
Dagens teknik gör det möjligt att tillverka dessa handgjorda original designer till ett överkomligt pris, precis så som William Morris hade önskat.  


Vill du veta mer om William Morris och hans liv Klicka här!


 

 I butiken har även vi inspirerats av Morris. I Skylltfönstret flödar det av Morris tyger och tapeter. Förgyll ditt hem med en Morriskudde 595:- inkl innerkudde.  Välkommen in i butiken!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar